Israpportörsträffen år 2000

För tolfte gången i ordningen anordnades en rapportörsträff. Evenemanget gick av stapeln den 29-30 januari 2000 och nu stod Västkusten för värdskapet, närmare bestämt Göteborgs Långfärdsskridsko Klubb och Friluftsfrämjandet Bohuslän Dal tillsammans. Träffen var förlagd till Ljungskile Folkhögskola med Västkustgårdens utmärkta förläggningsmöjligheter.

Från Sjuskäret deltog våra 3 israpportörer, Per Göran Tenbrink, Per Rylander och Bertil Axelsson. Totala antalet rapportörer var 150 och dessa kom från hela Sverige samt ytterligare några från Norges Sköyteforbund.

Lördagsmorron checkade vi in på förläggningen och äntrade därefter de bussar som skulle ta oss till Öre sjö, väster om Vänersborg. Dagens tur startade i hällande regn och detta höll i sig till lunch medan den kraftiga vinden underhöll oss hela dagen. Isen var helt perfekt, nyspolad av regnet och hård i ytan. Visserligen var den vattentäckt men det utgjorde inget som helst problem. Sjuskäret anmälde sig givetvis till den snabbaste gruppen och här blev det åka av, minsann. Delar av Öre sjön hade tunn is och vi förundrades över hur 50 personer kan forcera dryga 40 mm is utan ett enda litet plurr, men nära var det förståss.

Hästefjorden klämdes utan problem och Långhalmen fick avsluta dagen. Den sistnämnda sjön är intressant eftersom den är två- till tre hundra meter bred och ca 8 km lång vilket ger en känsla av flodåkning. Perfekt is och suverän medvind. Dagen gav 48 km totalt.

Hem för dusch och ombyte samt lite Afterskate och därefter middag.

Västkusten bjöd på delikat fisk med kallt vitt vin. Mmmmums.

Kvällen bjöd sedan på en rad seminarier där vi bevistade Is på IT, Västsvenska isar samt Säkerhet. Allt väl genomfört och av stort intresse för oss som isspanare.

 

Söndagen startade i strålande som höll i sig hela dag. Under natten hade vi storm på Västkusten men under söndagen nöjde vinden sig med ca 15 m/s nordlig. Bertils sjätte sinne sa att vi idag borde gå ner en åkstyrkegrupp vilket visade sig vara utomordentligt riktigt. Snabbaste gruppen startade dagen med någon mils motvindsåkning ( 15 m/s, phust ) medan vår grupp körde Norra och Mellersta Kornsjöarna i suverän medvind. Under morronen fanns en del förrädisk överis efter gårdagens syndaflod men denna frös till i den starka vinden och vi njöt i fulla drag av den vackra naturen vi gled fram igenom. Ja, gled och gled. Per Göran lyckades med konststycket att nästan spränga ljudvallen enligt hans GPS.

Tre glada och mycket nöjda Sjuskärsspanare åkte hemåt i kvällningen.

 

tillbaka